Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

 

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini 

Eric S. Raymond kirjutab oma raamatus "How to Become a Hacker"(eesti keelne tõlge Kaido Kikkas) kõigile tuntud terminist "häkker", kuid paljud ei tea, et see termin jaotub kaheks, esmalt häkker, kes on indiviid, kellele meeldib lahendada probleeme ja leida lahendusi, mida teised ei suuda. Teiseks on olemas kräkker, kes nimetab end häkkeriks, kuid asjade loomise asemel ja probleemidele lahenduste leidmise asemel tungivad hoopis häkkerite poolt loodud süsteemidesse ja lõhuvad neid. Õiged häkkerid ei taha kräkkeritega mingit tegemist teha, kuid ajakirjandus ei tee neil kahel grupil vahet ja seepärast on ka häkkerite nimi halva kõlaga. 
 
Tihtipeale peetakse häkkereid nohikuteks, kuid see ei pea alati tõsi olema, kuigi nohikuks olemine tuleb kõvasti kasuks, kuna ei teki probleeme, mis võivad tekkida sotsiaalselt aktiivsel inimesel.
 
Autor annab ka põhjaliku nimekirja, kuidas häkker peaks suhtuma oma tegevusse, kus ta kirjeldab mida peaks ja ei peaks silmas pidama kui on tahtmine saada heaks häkkeriks.
 
Siis tuleb dokumendi põhiline osa, kus ta kirjeldab ära põhioskused, need on välja toodud väga põhjalikult ja ära seletatud, mis neid on mainitud.
 
Lisaks suhtumisele ja oskustele on toodud välja ka võimalused, kuidas juba kogenud häkkeritele silma jääda ja oma nime ja tegevust tutvustada.
 
 "How to Become a Hacker" on väga huvitav lugemine, eriti inimestele, kes tegelevad IT aladel, sest  autor on teksti ehitanud üles erinevate alapeatükkidega ja toonud alapeatükkides välja teemad punktidena, nii tundub nagu loeks to-do list'i ja sellega ei kao ka huvi ära.


Allikad:
Kaido Kikkase eesti keelne tõlge: https://www.kakupesa.net/hacker/
"How to Become a Hacker"- Eric S. Raymond: http://www.catb.org/esr/faqs/hacker-howto.html

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tants intellektuaalomandi ümber

INFOÜHISKONNA VISIOON 2020