Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Kasutatavus

    Hea näide(twitch.tv[1])
  • Õpitavus -  Kui inimene on tuttav voogedastusplatvormidega, siis on tal ka twitchis lihtne ringi liikuda, kuna segadusse ajavat kujundust on vähe, üleval keskel on suurel otsinguriba, et leida omale meelepärane streamer. Muid põhifunktsioone on lehel vähe, pakutakse erinevaid kanaleid vaatamiseks, et leida uusi lemmikuid.
  • Tõhusus - Korduvale külastajale on lehekülg väga lihtne, kui on kasutaja tehtud, saab kanaleid vaadates panna follow ehk näeb, millal valitud kanal on jälle otse-eetris ning vasakul real on kõik jälgitavad kanalid, et saaks kiiresti nende vahel liikuda ning sama rea all otsas on soovitatud kanalid, mida sinu jälgitud kanalite vaatajad veel vaatavad.
  • Meeldejäävus - Kui kasutaja oma parooli ei unusta, siis pole sellel lehel midagi meelest minna, sest kõik on käe-jala juures.
  • Vead (tegelikult veakindlus) - kõigi aastate jooksul, kui mina ja mu sõbrad oleme seda lehte kasutanud, siis pole kellelgi tekkinud  probleeme. Ainuke probleem, mis meelde tuleb on oma stream key jagamisel, sest siis on teistel võimalus teha ülekannet sinu nime all, kuid tavalisele vaatajale pole see mingi probleem, sest see võti on piisavalt peidus, et sinna niisama otsa komistada, kuid kui see peaks juhtuma siis on võimalik stream key koheselt ka ära muuta.
  • Rahulolu - Kasutajakogemuse kohta pole midagi halba öelda, kui oled kanali tellinud, siis pole ka reklaame, kuid ka tasuta vaadates saab reklaamid erinevate browseri pluginatega ära keelata.
 
 
     Halb näide(auto24.ee[2])
 
  • õpitavus - Esmakordsel kasutajal, eriti kui inimene ei ole täiesti tuttav autodega võib lehekülje kujundus olla hoomamatu, sest koheselt on näos suured reklaamid, otsinguparameetreid on liiga palju, ning pealehel toimub väikse ruumi kohta üldse liiga palju.
  • tõhusus - Kui kasutaja on tuttav autodega ja on seda lehte varasemalt kasutanud, siis õpib ta eirama kõike, mis lehel toimub ja koheselt sisetab soovitud auto parameetrid.
  • meeldejäävus - Leht pole väga meeldejääv, kuna kujundus on väga vana ja seda pole minu teada  uuendatud, seega peale pikka aega uuesti külastades, võib tunduda nagu peaks kõik uuesti selgeks tegema.
  • vead (tegelikult veakindlus) - Sisestades otsingusse parameetreid ja peale otsimist, kui avastad, et midagi panid valesti, siis peab kõik parameetrid uuesti panema, et seda ühte parameetrit muuta.
  • rahulolu - Pidevalt sellel lehel käies see enam ei häiri, sest "Inimene harjub kõigega", kuid niisama autosid uurides võtab ikka pikalt aega, enne kui saad parameetrid täidetud. Lisaks otsimisele, saab ka panna kuulutusi üles, mis on omakorda peavalu, sest see maksab ja pole sugugi lihtne.
 
 

Allikad:

 [1] - https://www.twitch.tv/

[2] - https://www.auto24.ee/

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tants intellektuaalomandi ümber

INFOÜHISKONNA VISIOON 2020

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini