Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

 Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Internetisuhtlust on osaks meie igapäevaelust juba väga pikka aega. Kogu avatud internetis on nüüdseks juba nii palju inimesi, et ka seda suhtlust peab hakkama reguleerima erinevate käskude või soovitustega, sest ükski seadus ei pane inimesi käituma inimesena, kui neil on tunne, et nad võivad kõike teha. Virgina Shea pani oma raamatusse "Netiquette" 10 käsku, mis teeks elu veebis ilusamaks:
  1. Ole inimene.
  2. Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus.
  3. Tea, kus sa oled.
  4. Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust.
  5. Näe võrgus hea välja.
  6. Jaga oma teadmisi.
  7. Aita piirata sõimusõdu.
  8. Austa teiste inimeste privaatsust.
  9. Ära kuritarvita oma võimu.
  10. Andesta teistele nende eksimused.
Ise olles veebimaailmas vägagi vaga ja tagasihoidlik, siis pole minul endal siiani probleeme tekkinud, kuid internetis ringi liikudes näen pidevalt, et väga ei taheta neist kinni pidada, nagu "Netiquette" esimese punkti kohaselt peaks interneti kasutama ikkagi inimesed, kuid Twitteris lugedes kommentaare inimeste kohta, kes on teinud midagi, mis ei ole "inimesele omane", siis käitutakse selle inimesega nagu ta polekski inimene, see käitumine on saanud ka nime omale - "cancel culture". 
Internet polekski nii hull koht kui inimesed käituksid 2. punkti kohaselt ja käituksid nagu igapäevaelus, kuid enamus õelaid inimesi internetis, kes peavad ennast kõige-kõigemaks ongi igapäevaelus väga vaiksed ja tagasihoidlikud inimesed ning kasutavadki veebi, et oma tundeid välja elada.

Allikad:
"Netiquette": https://marispalopaal.wordpress.com/2020/03/05/n5-virginia-shea-10-kasku/ (01/10/2021)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tants intellektuaalomandi ümber

INFOÜHISKONNA VISIOON 2020

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini