Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Sissehelistatud Interneti-ühendus

Üheks unustusse vajuvast tehnoloogiast on sissehelistatud Interneti-ühendus või paremini tuntud kui dial-up internet oli kunagi peamine viis ühenduda võrku. Interneti saamiseks tuli helistada teatud numbrile, kus  modem muutis arvutist saadud digitaalse signaali, muutis selle analoogsignaaliks ja saatis vastuvõtvale modemile. Dial-up kasutas telefoniliini, seega internetis olles ei saanud kasutada telefoni.Sellise interneti keskmine kiirus oli umbes 40–50 kbit/s. Ma usun, et hetkel kõik veel mäletavad, milline on dial-up heli, kui mitte, siis saab SIIT meelde tuletada.

The Death of Dial Up - join us on a technology trip down memory lane |  Voyager 

 

EMOJI 😅

Emojide või ka emootikonide kasutamine sai alguse 90ndate lõpus ja on väga populaarne tänini. Esialgselt kasutati ASCII emootikone nt. : - ), : - (, 8 - ), jne. Ka emootikonidel oli erinevaid stiile, nt Jaapanis kasutati ^_^', !>_<! . Koreas jällegi ㅇㅅㅇ,ㅇㅂㅇ.

 Tänapäevased emojid on  ascii sümbolid asendatud piltidega, kuid needki emjoid kuuluvad UNICODE tabelisse alates 2010 aastast. Huvilistel on võimalik SIIT leida rohkem emojisid 😁

Emojide kasutamine on tänapäeval keeruline tegevus, sest teksti lõppu pannes vale emoji võib teksti mõte täiesti muutuda ning  emojisi on väga lihtne üle kasutada, et tekst kaotaks igasuguse loetavuse.

emootikon - : - ), :). :D

emoji - 😳😉😊


 

 

 

 Allikad:

Sissehelistatud Interneti-ühendus: https://en.wikipedia.org/wiki/Dial-up_Internet_access (11/09/2021)

Dial-up sound: https://www.youtube.com/watch?v=QDS4B0mM-ew 

Dial-up pilt: https://voyager.nz/images/uploads/blog/dailup.jpg

Emoji: https://en.wikipedia.org/wiki/Emoji

Emoticon: https://en.wikipedia.org/wiki/Emoticon

 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tants intellektuaalomandi ümber

INFOÜHISKONNA VISIOON 2020

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini