the video game is a representation of a game of table tennis.

 

 

Dvorak'i asetus

 Pong (1972)

     Dvorak oli psühholoogiaprofessor, kes oma naise vennaga patenteeris omanimelise klahvipaigutuse, mis pidanuks olema ergonoomilisem ja kiirem alternatiiv meile kõigile tuntud QWERTY asetusele. Dvorak'i kasutajad väidavad, et see nõuab vähem liigutusi, mis omakorda vähendab vigu, kiirendab trükkimiskiirust ja on tekitab vähem randmevigastusi.

Nagu kõik aru võivad saada oma klaviatuuri vaadates, siis Dvoraki asetus QWERTY'st populaarsemaks ei saanud. Põhjuseks võib olla, QWERTY 60 aastane edumaa. Kuna inimestele ei meeldi väga muutused, siis ei peetud ka Dvorak'i asetuse tekkimist piisavalt suureks arenguks.

 

 Dvorak'i klahvipaigutus (1936)

     Kellele meist IT alal ei meeldiks arvutimängud, seega ei tee paha kui tead, mis oli esimene kommerts-videomäng, mis loodi - Pong. See pole küll täiesti esimene mäng, kuid see on esimene, mida saatis suur rahaline edu.

Mäng on loodud Allan Alcorni poolt, kes lõi selle mängu lihtsalt harjutamise mõttes. Mäng ise on väga lihtne, kaks alust põrgatavad palli ühest ääres teise ja vastase alusest mööda saamisel saab punkti. Põhimõtteliselt virtuaalne lauatennis.

Mängu esmane tootja oli Atari, kuid nähes selle mängu edu  hakkasid kõiksugu firmad looma variatsioone sellest mängust, seega võib pidada Pongi videomängude tööstuse aluseks.

 

 Apple Lisa (1983)

Apple Lisa(Locally Integrated Software Architecture) oli üks esimesi personaal lauaarvuteid, millel oli graafiline kasutajaliides(GUI). Lisa sai ka nime Steve Jobsi tütre järgi.

Esimesed Lisad maksid umbes 8400€(tänapäeval oleks see 21 900€). Need arvutid ei olnud väga populaarsed, kuna polnud piisavalt tarkvara ega mälu, muidugi oli ka hind erakordselt kõrge ning  koheselt tuli järgi ka Applelt Macintosh. Lisa tootmine lõpetati kiiresti, kuid aastaid hiljem nimetati see Lisa 2'ks ja müüdi poole hinnaga.


Apple Lisa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Allikad:

The Pong: https://en.wikipedia.org/wiki/Pong

Dvorak'i paigutus: https://en.wikipedia.org/wiki/Dvorak_keyboard_layout

Apple Lisa: https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Lisa

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tants intellektuaalomandi ümber

INFOÜHISKONNA VISIOON 2020

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini