Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

 

Litsentsid ja autoriõigus

 Peale millegi uue loomist või isegi enne tuleb loojal teha otsus, mis tema loomingust saab. Otsustades selle pealt raha teenida ja hoida loodu endale, tuleb valida copyright, mis kaitseks autori õigusi ja võimaldaks mingisugust sissetulekut. Kuid on ka võimalus valida copyleft tee, mis annab ka teistele arendajatele või loojatele võimaluse, kas arendada juba olemasolevat või kasutada juppe oma loomingus.
Copyleft'il on mitmeid erinevaid vorme:

Puuduv copyleft(Permissive software license) - copyleft'i kõige nõrgem vorm. Vabatarkvaraline litsents, millel on minimaalsed piirangud kasutamise, muutmise ja jagamise kohta, nt GitHub.
litsentsideks on: MIT, Apache, X11, BSD.

Nõrk copyleft(LGPL) - See litsents lubab arendajatel ja firmadel kasutada ja kaasta tarkvara, mis on väljastatud LGPL all enda toodetes ilma, et peaks avaldama lähtekoodi. Kasutades LGPL koodi peab ka loodud kood järgima selle sama litsentsi nõudeid, nt Mozilla Firefox.

Tugev copyleft(GPL) - Kõik juurde lisatud komponendid peavad olema sama litsentsi all, mis algne kood, kui kood pole just üle veebi nt Notepad++, privaatselt arendades ei pea lähtekoodi avaldama, kui ärilistel eesmärkidel peab avaldama ka lähtekoodi.

Range copyleft(AGPL) - Algsele koodile juurde lisatud komponendid peavad olema  sama litsentsi all, ka see, mis on levitatud võrgu kaudu. Nt Stet, OpenStack








Allikad: 
Copyleft - https://et.wikipedia.org/wiki/Copyleft
No copyleft - https://en.wikipedia.org/wiki/Permissive_software_license
Nõrk copyleft - https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Lesser_General_Public_License
Tugev copyleft - https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License
Range copyleft - https://en.wikipedia.org/wiki/Affero_General_Public_License

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tants intellektuaalomandi ümber

INFOÜHISKONNA VISIOON 2020

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini