Tants intellektuaalomandi ümber

 

Tants intellektuaalomandi ümber

 

 "The Case for Copyright Reform" Christian Engströmi ja Rick Falkvinge poolt toob 2. peatükis lühidalt välja 6 punkti mille alusel võiks teostada autoriõiguste reformi.

 1. "Moral Rights Unchanged" ehk moraalsed õigused ei muutu, mille kohaselt ei tohiks keegi väita, et ta on kirjutanud kellegi teise laule või siis veebis rääkida, et tema on mingi bändi liige, mida ta ilmselgelt ei ole. Raamat on kirjutatud 2012 aastal, praeguseks on ikka inimesi, kes tahavad tunnustust saada asjade eest mida nad teinud pole.

 2. punktiks on "Free Non-Commercial Sharing" ehk tasuta mittekommertsiline jagamine, mis sooviks siis lubada inimeste vahel jagamist teenuste eest mille eest nemad on maksnud, kuid andes sõbrale nad ei teeniks midagi. See punkt minu arust ei ole väga täitunud, kuna alles hiljuti Netflix keelas ära kasutajate jagamise, ehk igaüks peab ise maksma.

 3. punkti kohaselt tahaksid nad reformiga vähendada autoriõigusi 70 aasta pealt 20 aasta peale, et inimestel oleks kiiremini ligipääs teostele, ilma muret tundmata.

  4. punkti kohaselt tahaksid autorid muuta tööde registeerimise 5 aasta peale, et ei tekiks nn. "orphan works" probleemi ja autor oleks andmebaasidest alati võimalik üles leida.

 5. tahavad autorid teha muusikateostest jupikeste võtmise lihtsamaks, et kasutada neid erinevates teostes, ilma plagiaadisüüdistusteta. See punkt on minu arust muutunud tänapäeval leebemaks, kuid erinevatel lauluvõistlustel tundub see ikka sama karm, kuna inimesi diskvalifitseeritakse juba mõne samasuguse järjestikuse noodi pärast.

Autoriõigused on teema millega paljud inimesed ei pea kokku puutuma ja seetõttu on ka üsna keeruline teema, millest arusaamine võib võtta väga pikalt.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

INFOÜHISKONNA VISIOON 2020

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini